25 Ιαν 2013

Σάββατο 19 Γενάρη - Αθήνα, Πόλη Αντιφασιστική


Πρωτοφανής ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της αντιφασιστικής πορείας του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 στο κέντρο της Αθήνας. Άνθρωποι κάθε πολιτικής και ιδεολογικής προέλευσης, ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν για να βροντοφωνάξουν ότι ο φασισμός δεν έχει θέση στην ελληνική πραγματικότητα. 10.000 άτομα –σύμφωνα με τους διοργανωτές- πραγματοποίησαν πορεία από την Ομόνοια ως την πλατεία Συντάγματος, όπου ακολούθησε συναυλία.

Ένα ετερόκλητο πλήθος από νέους και νέες προσκείμενους στα ιδανικά της ανοιχτής κοινωνίας, κομματικές οργανώσεις, παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνδικάτα καθώς και διανοούμενοι και άνθρωποι των γραμμάτων συνέθεσαν ένα πολύχρωμο και πολύβουο ανθρώπινο μωσαϊκό. Κεντρική ήταν η παρουσία των μεταναστευτικών κοινοτήτων της Αθήνας και, όπως μας δήλωσαν μέλη της Σενεγαλέζικης κοινότητας, η συμμετοχή και η ένταση της διαδήλωσης αποτέλεσε για αυτούς ένα ανάχωμα στο φόβο με τον οποίον ζουν καθημερινά.

Κυρίαρχη φυσιογνωμία της συγκέντρωσης, η Πακιστανική κοινότητα -οι συμπατριώτες του προσφάτως δολοφονημένου Σεζάτ Λουκμάν, που με το πανό αφιερωμένο στη μνήμη του θύμισαν σε όλους πως η ρατσιστική βία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο της σύγχρονης κοινωνίας. Νωρίτερα το απόγευμα, προηγήθηκε δημόσια προσευχή και προσκύνημα της σορού του στην πλατεία Κοτζιά.

Την εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος άνοιξε η ομιλία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Αρβανίτη ενώ στη συνέχεια μίλησαν η πρόεδρος των Αφρικανών γυναικών στην Ελλάδα, Λορέττα Μακώλεϋ, ο πρόεδρος της εγχώριας Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και ο εκπρόσωπος της κίνησης "Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό", Πέτρος Κωνσταντίνου.

Η κ. Μακώλεϋ εστίασε την ομιλία της, στην ανάγκη απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά όλων των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας. Ο κ. Ασλάμ αναφέρθηκε στο συμπατριώτη του Σεζάτ Λουκμάν και την υποχρέωση όλων να αντισταθούμε στο ρατσισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πέτρου Κωνσταντίνου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Πακιστανού.

Στη συναυλία που ακολούθησε συμμετείχαν πλήθος καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι Magic de Spell, ο Μάνος Πυροβολάκης, οι Burger Project και πολλοί ακόμη.

Συγχρόνως, σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις έξω από ελληνικές πρεσβείες, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα.

Η κίνηση αυτή ανέδειξε την επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων, Ελλήνων και μεταναστών, να μην υποπέσουν στον πειρασμό της πόλωσης και του ρατσισμού ενώ κατέδειξε την βαθιά ηθική κρίση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και τον παροιμιώδη αναλφαβητισμό της ως προς τα θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης και συμβίωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου