25 Ιαν 2013

Μια πόλη, μια γιορτή...

Η συναυλία "Πες το με ένα τραγούδι", που έκλεισε την εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό το Σάββατο 19 Γενάρη στην Αθήνα, ήταν το καλύτερο τελείωμα που θα μπορούσε να έχει μια μέρα που ήταν αλήθινή γιορτή.
Οι χιλιάδες του κόσμου που φώναξαν με όλη τους τη δύναμη πως δεν ανέχονται άλλο το ρατσισμό και το φασισμό, γλέντησαν με την καρδιά τους σε μια συναυλία αντάξια του πνεύματος της ημέρας.
















Στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους δεκαοκτώ καλλιτέχνες και σχήματα, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην διοργάνωση.  Η συναυλία άρχισε λίγο μετά τις 4.00μμ,  με τον Mc Yinka να ξεσηκώνει τον κόσμο και  εκατοντάδες χέρια να σηκώνονται σε χαιρετισμό του αγώνα των μεταναστών απανταχού της γής.


Ο  Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χαϊνης Αποστολάκης, οι Active Member, τα Υπόγεια Ρεύματα οι Μοτίβο-4, ο Alex de Leon, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Burger Project, οι Elektro Balkana,  οι Magic de Spell,  οι Social Waste, ο  Νίκος Τουλιάτος,  ο Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, οι Sound Esc., οι Radio Sol, ο Γιάννης Σιδηράς και ο Seli Kanou, φόρτωσαν τη φωνή της διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών σ’ ένα καράβι με νότες που έστειλε το μήνυμα της αντίστασης στο ρατσισμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 "Συνήθως σ΄αυτή την πλατεία, παίζαμε για μάχες που είχαν χαθεί" είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης. "Αυτή η μάχη δεν έχει χαθεί ακόμα, είναι στο χέρι μας!"


φωτο: ant1online.gr


Μουσικές και ρυθμοί του κόσμου που αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν να βάψουν τις ζωές μας με μαύρο χρώμα.
 Και στο τέλος η υπόσχεση πως αυτό ήταν απλά η αρχή...






 Καλέσματα και δηλώσεις καλλιτεχνών πριν την συναυλία:

“Σαν Υπόγεια Ρεύματα υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες κινήσεις, όμως πλέον θεωρούμε πως είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη φορά να συμμετέχουμε σε σοβαρές πρωτοβουλίες που προάγουν τις ατομικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και η πρωτοβουλία για την μεγάλη αντιφασιστική γιορτή της 19ης Γενάρη.
Γιατί όλοι έχουμε αναρωτηθεί το πώς έχει καταντήσει η πόλη μας. Πώς γεννήθηκε ο φασισμός στα σοκάκια της πόλης μας. Πώς αυτές οι νύχτες γεννάνε αυτά τα τέρατα. Αυτές οι νύχτες γεννάνε τέρατα και εμείς πρέπει να πιαστούμε χέρι χέρι για να το αντιμετωπίσουμε. Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι, έστω και χωρίς να βλέπουμε, να προσπαθήσουμε μες στο σκοτάδι να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου. Με την αλληλεγγύη πιστεύω αυτά τα τέρατα θα εξαφανιστούν.
Ο Μαγιακόφσκι έλεγε πως ρόλος της τέχνης είναι “να μην αντανακλά, αλλά σαν φακός να μεγενθύνει. Είτε το καλό, είτε το κακό”, γιατί αν μεγενθύνεις το κακό τότε θα το πάρει χαμπάρι πιο εύκολα ένας απλός καθημερινός άνθρωπος και πολίτης. Αυτό θέλουμε και εμείς, όχι να κρύψουμε αλλά να δείξουμε πως αυτά τα τέρατα που μόνο ως διαστροφή του νου μπορούν να εξηγηθούν. Δεν είναι άνθρωποι.”
Κώστας Παρίσης, Υπόγεια Ρεύματα













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου