22 Μαρ 2013

Πέραμα Έβρου: Στα νύχια της Eldorado Gold...

Σκουριές Χαλκιδικής... Μικρά Ασία... Και στη μέση, ο λόφος του Περάματος στον Έβρο. 
Η Καναδική Eldorado Gold απλώνει τα δίχτυα της και επιχειρεί να αποτελέσει το μοναδικό παίκτη στο ταμπλό του χρυσοφόρου τόξου του Αιγαίου.Απέναντι όμως βρίσκει τους πολίτες της Θράκης που αντιδρούν στην κατασκευή και λειτουργία του χρυσωρυχείου.

Στους δρόμους ο κόσμος και στη Θράκη, έδειξε την αντίθεση του στη λειτουργία των χρυσωρυχείων...

Όλη η Θράκη αντιδρά...

Το συλλαλητήριο της 4ης Μαρτίου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το οποίο διοργάνωσε η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού Ροδόπης - Έβρου και στήριξαν με την παρουσία τους αλλά και με επιστολές συμπαράστασης τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα που αντιτίθονται στα μεταλλεία,  ήταν ένα ηχηρότατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Σύσσωμοι οι Δήμαρχοι όλων των εμπλεκομένων περιοχών, τα κόμματα, εκτός των τριών που απαρτίζουν την τρικομματική κυβέρνηση και της Χρυσής Αυγής, καθώς και πολλοί φορείς πανελλαδικά και η εκκλησία δια του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου, διαδήλωσαν δηλώνοντας κατηγορηματικά πως ούτε στη Θράκη ούτε πουθενά δεν είναι διατεθειμένος ο κόσμος να βιώσει μια τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της ανάπτυξης.
Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να παλέψουν για τον τόπο τους...

Αιγαίο και Eldorado Gold, μια ιστορία έρωτα και μίσους...

Μικρά Ασία, Χαλκιδική και στη μέση το Πέραμα Του Έβρου. Ο ιστός που υφαίνει η καναδική εταιρεία Eldorado Gold εδώ και καιρό προκειμένου να εγκλωβίσει μέσα και να υφαρπάξει για λογαριασμό της τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της γωνιάς αυτής των Βαλκανίων, φαίνεται πως αρχίζει να έχει ρήγματα. Οι αντιδράσεις σε Χαλκιδική απέκτησαν άξιο συνοδοιπόρο στην Θράκη και μοιάζουν έτσι να οδηγούν την εν λόγω εταιρεία σε αδιέξοδο. Η μετοχή της κατρακυλάει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών , γεγονός που ανάγκασε την Eldorado Gold να ζητήσει εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του εδάφους των δύο περιοχών , απειλώντας (;) ότι θα φύγει από την Ελλάδα.

Ούτε στη Θράκη, ούτε πουθενά...

Οι αντιδράσεις δείχνουν το δρόμο...

Κι αν οι αντιδράσεις στις Σκουριές έχουν λάβει ως τώρα τη μερίδα του λέοντος σε δημοσιότητα, είναι εφάμιλλος αυτών ο ξεσηκωμός της τοπικής κοινωνίας και στη Θράκη. Ξεσηκωμός που οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να δηλώσει στις 8 Μαρτίου πως το ζήτημα των ορυχείων στο Πέραμα Έβρου θα επανεξεταστεί, αναιρώντας προηγούμενη δέσμευση του πρωθυπουργού πως η διαδικασία αδειοδότησης της επένδυσης θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Εντυπωσιακό μάλιστα είναι και το γεγονός της αντίδρασης του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κύριου Ευάγγελου Λαμπάκη με την αποστολή εξώδικου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τη στάση και τα σχόλια προς το πρόσωπο του, του δημοσιογράφου του σταθμού, Μπάμπη Παπαδημητρίου.









Πηγές: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
            Φωνή της Ροδόπης
            tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου