6 Απρ 2013

Σκουριές Χαλκιδικής κι Ελληνικά ΜΜΕ

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ χάνουν το παιχνίδι της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας 


Στην Ελλάδα του 2013, με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κυρίαρχα ΜΜΕ διαρκώς να συρρικνώνεται, η ετεροβαρής και μεροληπτική από την πλευρά τους κάλυψη των γεγονότων στις Σκουριές της Χαλκιδικής έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά αλυσίδα ανάλογων περιστατικών που επιβεβαιώνουν με λυπηρό τρόπο, ξανά και ξανά, το κοινό πλέον αίσθημα για το ρόλο που αυτά διαδραματίζουν στην ελληνική κοινωνία: αυτόν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους, μακριά από την υποχρέωσή τους για υπεράσπιση της αντικειμενικότητας και της αλήθειας.


Πρωτότυπες διαμαρτυρίες πολιτών.





Όπως πρόσφατα συνέβη και με τα βασανιστήρια που υπέστησαν αντιφασίστες διαδηλωτές από αστυνομικούς κατά την κράτησή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, και που πλην των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Ελλάδα συζητήθηκαν ευρέως μόνο επειδή δημοσιεύτηκαν σε ξένες εφημερίδες με "παράπλευρες απώλειες" στους εγχώριους δημοσιογράφους που τόλμησαν να κάνουν σχετική αναφορά, έτσι και στην περίπτωση του κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην επένδυση της ELDORADO GOLD, τα ξένα ΜΜΕ ήταν εκείνα που έσπευσαν να παρουσιάσουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, σε αντίθεση με τα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ που παρακολουθούσαν επί μήνες απαθή.


Αιτία της διαμάχης στις Σκουριές Χαλκιδικής, η αμφιλεγόμενη επένδυση της καναδικής εταιρείας ELDORADO GOLD και της ελληνικής συνεταίρου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στα μεταλλεία χρυσού της περιοχής, η οποία βρίσκει αντίθετο σημαντικό μέρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οι πολέμιοι της επένδυσης θεωρούν ότι θα προκληθεί σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπακόλουθα θα πλήξει πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής - τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία μεταξύ άλλων.

Η παντελής αδιαφορία κάλυψης των κυρίαρχων ΜΜΕ κατά την περίοδο κλιμάκωσης των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε παροιμιώδης. Ουσιαστικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια αποτέλεσαν την αποκλειστική πηγή πληροφόρησης για τα επιχειρήματα και τις κινήσεις των αντιδρώντων, τις επεμβάσεις της ελληνικής αστυνομίας κατά των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τους, τη δυσανάλογη χρήση βίας και ψυχολογική τρομοκράτηση διαδηλωτών, εν γένει αντιδρώντων στην επένδυση και μελών των οικογενειών τους. Η πρακτική αυτή έρχεται βεβαίως σε κάθετη αντίθεση με την πληθώρα δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ που τα ΜΜΕ αυτά φιλοξένησαν σε ιδιαίτερα γλαφυρούς τόνους κατά τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τις εβδομάδες μετά την επίθεση αγνώστων κατά των εγκαταστάσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και την πρόκληση μεγάλων ζημιών.


Οι πολίτες κατά πλειοψηφία αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού. Θα εισακουσθούν;





Η συστηματική και μονομερής προβολή των πλεονεκτημάτων της εν λογω επένδυσης από τα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ, με προσήλωση σε παραπλανητικά στοιχεία για θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα και ανάπτυξη, πήγε χέρι χέρι όχι απλά με την ανεπαρκή παρουσίαση, αλλά και την ειρωνική αντιμετώπιση των επιχειρημάτων των αντιδρώντων στην επένδυση. Η στάση αυτή ανάγκασε το συντονιστικό όργανο των φορέων και συλλόγων της περιοχής να στείλει δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας προς προς τα ΜΜΕ, με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ να στέκεται στο πλευρό του.

Αιχμή του δόρατος της παραπληροφόρησης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA και ΣΚΑΪ. Από τους εν λόγω σταθμούς αν και καλυφθηκε εκτενώς ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων της εταιρείας και της συγκέντρωσης εργαζομένων και μελών των οικογενειών τους υπέρ της επένδυσης, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις κινητοποιήσεις και τα επιχειρήματα των αντιδρώντων στην επένδυση. Αλγεινή εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στην ηλεκτρονική του σελίδα στην διαδήλωση υπέρ των μεταλλείων χρησιμοποίησε φωτογραφία από διαδήλωση κατά των μεταλλείων, γεγονός που κίνησε υποψίες σε σχέση με τη μαζικότητα της συγκέντρωσης υπέρ των μεταλλείων. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι η πρώτη αναφορά σε διαδήλωση κατά της επένδυσης στην περιοχή ήταν μόλις στις 24 Φεβρουαρίου, μετά την επιθεση στο εργοτάξιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.


Η εσφαλμένη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο site του ΣΚΑΪ





Από την άλλη πλευρά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στην κάλυψη της απέναντι πλευράς. Όχι μόνο αφουγκράζονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο με σεβασμό και αντικειμενικότητα τα αιτηματα των κατοίκων, αλλά και τους δίνουν φωνή και χώρο να τα εκφράσουν προς τα έξω, σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Η υπόθεση των Σκουριών της Χαλκιδικής και η διαφορά προσέγγισης και κάλυψης ανάμεσα σε παραδοσιακά και νέα μέσα, δίνει ένα ακόμα παράδειγμα του πως οι δύο κατηγορίες αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στην κοινωνία: στο πλευρό εκείνων των πολιτών που τυγχάνει πρόσκαιρα να γέρνουν προς την πλευρά των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους ή στο πλευρό όλων των πολιτών, με αντικειμενικότητα και σεβασμό στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου