6 Απρ 2013

Υποστηρίζοντας την επένδυση. Οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις.


Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής στα σχέδια εξόρυξης χρυσού, επί σειρά δεκαετιών αντιμετωπίστηκαν από τα κυρίαρχα media με προκλητική αδιαφορία. Πολύ απλά : όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι αγώνες των κατοίκων αγνοήθηκαν συστηματικά και μεθοδικά. Με τη διείσδυση του ίντερνετ στη ζωή μας όμως, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ενημερώνονται σήμερα από ανεξάρτητες πηγές, για το τι συμβαίνει στη Χαλκιδική.

Η παραδοσιακή σιωπή των ΜΜΕ, δεν είναι πλέον αρκετή. Οι υποστηρικτές της επένδυσης, χρειάζονται νέες επικοινωνικές μεθοδεύσεις. Μετά τις ογκώδεις και δυναμικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ετών ενάντια στις εξορύξεις, η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση, οργανώνοντας εκδήλωση υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Αντισυγκέντρωση ενάντια στους αντιδρώντες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, είχε πραγματοποιηθεί και στις 21/10/12 από τα σωματεία εργαζομένων των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός. Στηρίχθηκε μάλιστα , από τους προέδρους των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων των Μαδεμοχωρίων.

Εργασία και Προκοπή vs Υγεία και Περιβάλλον?

                                            
Έτσι, στις 2 Μαρτίου 2013, στη Μεγάλη Παναγία οργανώθηκε συγκέντρωση των μεταλλωρύχων και κατοίκων της περιοχής που υποστηρίζουν τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα. Οι διοργανωτές δεν εφείσθησαν εξόδων καθώς τοποθέτησαν γιγαντοοθόνες στο χώρο και μίσθωσαν εφτά λεωφορεία για να μεταφέρουν τους συγκεντρωμένους. Δεν υπήρξε αστυνομική παρουσία και ασφαλώς σε αυτήν την αντισυγκέντρωση δεν έπεσαν χημικά ούτε έγιναν προσαγωγές.

                                                  Η συγκέντρωση των μεταλλωρύχων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την υλοποίηση της επένδυσης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός εγγυάται ότι δεν θα χάσετε τις δουλειές σας», «τη χώρα αυτή δεν θα την κυβερνήσουν οι τρομοκράτες» και «δεν θα τους περάσει γιατί έχουμε πρωθυπουργό που όταν λέει κάτι γίνεται».

Χαιρετιστήριες επιστολές που διαβάστηκαν στη συγκέντρωση, απέστειλαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, Μ. Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ, Ε. Χριστοφιλοπούλου.

«Θα βυθίσουμε την περιοχή στην ανέχεια, στη φτώχεια και στην ανεργία, ή θα πάει μπροστά;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας. Συμπληρώνοντας πως «Θεματοφύλακες του περιβάλλοντος αυτής της περιοχής είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στηρίζουμε την επένδυση». Κι άλλες παρουσίες- έκπληξη πλαισίωσαν την εκδήλωση, όπως αυτή του H. Zαφειρόπουλου της OAKKE.

Παρά την παρουσία αρκετού κόσμου, η οργάνωση εξελίχτηκε μάλλον σε παρωδία, καθώς οι συμμετέχοντες παρευρίσκονταν μουδιασμένοι, χωρίς να επιδεικνύουν τον αγωνιστικό παλμό που επιθυμούσε ο ινστρούχτορας της διοργάνωσης.

Απ το οπτικοακουστικό υλικό, διακρίνεται η περισσή αγωνία του, καθώς καλούσε απ΄τα μεγάφωνα τους συγκεντρωμένους να τοποθετηθούν με τον τρόπο που επιθυμούσε, ώστε να βγουν πειστικά τα τηλεοπτικά πλάνα.

«Απλωθείτε. Οι εργαζόμενοι πιο πίσω. Η νεολαία και οι κυρίες και τα μικρά πλακάζ (!) μπροστά. Όσοι είστε στα πλάγια και στην καφετέρια, ελάτε λίγο πιο δω». Με διεκπεραιωτική διάθεση πλέον ακούστηκε και το αμίμητο «Ελάτε να τελειώνουμε!».

Ο συντονιστής των συνθημάτων φώναζε μόνος του τα συνθήματα περιμένοντας εις μάτην μια κάποια θερμή ανταπόκριση:

-ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ -ΜΟΝΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ !
-ΕΡΓΑΤΙΑ- ΕΡΓΑΤΙΑ -ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΑ ΓΡΟΘΙΑ.
-ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ- ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ





Ο γκαιμπελισμός δεν γνωρίζει όρια. Το ίδιο βράδυ, "έγκυρα" ΜΜΕ ( όπως το in.gr συμφερόντων Ψυχάρη και η ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ ) δεν δίστασαν να αναρτήσουν φωτογραφίες από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μεταλλείων στη Μ. Παναγιά και στις Σκουριές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, παρουσιάζοντάς τες ως στιγμιότυπα της συγκεκριμένης συγκέντρωσης, παρότι οι διαδηλωτές φαίνονται να φορούν μπλουζάκια "όχι στην εξόρυξη χρυσού" !

Αξιόπιστη ενημέρωση από τον ΣΚΑΪ.gr

Ο αστικός τύπος, διακομιστής όχι μόνο των απόψεων, μα και των εντύπων της "Ελληνικός Χρυσός"

Την επόμενη Κυριακή, η εφημερίδα «’Εθνος», συνοδεύεται από ιλουστρασιόν τετρασέλιδο της "Hellas Gold" υπέρ των μεταλλείων στις Σκουριές.
Τα «Μεταλλευτικά Νέα» υποτίθεται ότι ήταν ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold που θα μοιραζόταν σε περιορισμένο αριθμό φύλλων σε εργαζόμενους της εταιρείας.
Τυπώθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα και διανεμήθηκε ως ένθετο μέσω κυριακάτικων εφημερίδων στις 10 Μαρτίου. Παρουσίαζε την αντισυγκέντρωση και υπερεκτιμώντας τη συμμετοχή, έκανε λόγο για 5.000 άτομα. Το ένθετο αυτό φιλοξενήθηκε και σε άλλες εφημερίδες όπως η «Καθημερινή» και το «Πρώτο Θέμα».

Η επικοινωνική τακτική των μεγάλων ΜΜΕ ήταν μια γενικευμένη ομερτά σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών. Ο εμπρησμός των μηχανημάτων της εταιρείας στο εργοτάξιο και τα έκτροπα της αστυνομίας στην Ιερισσό που ακολούθησαν, έσκισαν το βαρύ πέπλο σιωπής που ύφαναν μεθοδικά όλα τα Αστικά ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα. Απ΄τη στιγμή που το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε αναπόφευκτα στη Χαλκιδική, επιστράτευσαν μια σειρά προθύμους για να καταδείξουν την "αναγκαιότητα" της επένδυσης.

Από τα "ουδέτερα" πόστ της γνωστής και μη εξαιρετέας Σώτης Τριανταφύλλου, έως τις "αντικειμενικές" αναρτήσεις του "protagon" και  τις απροκάλυπτα χρυσολάγνες εξάρσεις του Πορτοσάλτε και της Αντωνοπούλου, η "ανάπτυξη" και οι περιβόητες νέες θέσεις εργασίας  που ΘΑ δημιουργηθούν,  ισοσκελίζουν κάθε περιβαλλοντική, φυσική καταστροφή.

Ένας κοινωνικός αυτοματισμός, που καλλιεργείται συστηματικά.

Η ανάγκη των κατοίκων για εργασία και επιβίωση, στα χρόνια μάλιστα της ύφεσης και της κρίσης, γίνεται θηλιά στον ίδιο το λαιμό τους. Μια στρατιά μάνατζερς, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, μελετητές, γεωλόγοι, όλοι υπάλληλοι της εταιρείας, που δρούν με γνώμονα τα συμφέροντα του εργοδότη τους, αρχικό στόχο έχουν να πείσουν με τις κατά παραγγελίαν μελέτες τους πρώτα πρώτα τους ίδιους τους εργαζομένους στα μεταλλεία.  Οι εργαζόμενοι αυτοί, πολλοί εκ των οποίων παιδιά μεταλλωρύχων και οι ίδιοι, γίνονται κατόπιν οι καλύτεροι προπαγανδιστές του λόγου του αφεντικού.
Σε κάποιες περιπτώσεις , οι συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους, παρουσιάζουν παράδοξο και αντιφατικό προφίλ. Όπως ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως "αντιεξουσιαστής" Μ. Μανώλης, εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων και ένθερμος υποστηρικτής των εργοδοτών του.

Ένα άγριο εμφυλιοπολεμικό κλίμα δημιουργείται και συντηρείται, με τους πολέμιους των μεταλλείων να παρουσιάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως αναρχικοί, τρομοκράτες, υπηρέτες σκοτεινών συμφερόντων, μοναχικοί τρελλοί. Σε γκρούπ στα social media καθώς και σε μπλογκς που αρθρογραφούν υπέρ των εξορύξεων, διχαστικές λογικές πέφτουν στο τραπέζι. Οι "ορεινοί" και οι "παραλιακοί". Οι "εργατικοί χειρώνακτες" και οι "ξενοδόχοι της ραστώνης". Οι αντιδραστικοί τοπικιστές που εμποδίζουν την ανάπτυξη γιατί έπαψε η πόλη τους να είναι η πρωτεύουσα της περιοχής. Συκοφαντίες, καταγγελίες που μετατρέπονται σε κανονικές καταδόσεις, στρέβλωση και αποπροσανατολισμός είναι τα νέα τρύκ που υιοθετούνται, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη πόλωση αλλά και σύγχυση στην τοπική κοινωνία.

                                            Δημοσιογράφοι ή  Δημοσιοσχεσίτες?

Στο μεταξύ, η El Dorado Gold,  πραγματοποίησε ταξίδι-περιοδεία  για δημοσιογράφους με όλα τα έξοδα πληρωμένα μεταξύ 7 και 10 Απριλίου. Η «εκδρομή» περιελάμβανε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στα γραφεία της στο Μαντέμ Λάκκου, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη ενώ στο ενδιάμεσο έλαβαν χώρα πλήθος γευμάτων σε πολυτελή ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας.Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν συγκεκριμένους χώρους καθ΄υπόδειξη της εταιρείας και όπως κατήγγειλαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι, ακόμα και η κάμερες θα διατίθεντο απ΄αυτήν, ώστε να ελεγχθεί το όποιο οπτικό υλικό παράγετο ως ρεπορτάζ! Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, υπενθύμισε με δήλωσή του πως "o Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής της ΕΣΗΕΑ ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του."












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου