4 Ιουλ 2013

Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας: Πρότυπο δράσης για ολόκληρο το Σαρωνικό...

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, μια μικρή ομάδα εθελοντών πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώην Κάμπινγκ Βούλας και να το μετατρέψει σε ένα χώρο πολιτισμού και αναψυχής, ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους. 
Κόντρα στον τυφώνα ιδιωτικοποιήσεων που σαρώνει τα πάντα γύρω μας, δείχνει έτσι πως υπάρχει και άλλος τρόπος διαχείρισης των παραλιών και όχι μόνο, πέρα από το μοντέλο του ξεπουλήματος τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ακτές ελεύθερες, προσβάσιμες σε όλους...

Η εγκατάλειψη και η απαξίωση του χώρου ήταν το αρχικό έναυσμα...

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου χρόνια. Κάποιοι πολίτες θέλησαν να αντιδράσουν βλέποντας το χώρο του πρώην Κάμπινγκ Βούλας να ρημάζει στην κυριολεξία, παρατημένος στην τύχη του, περιμένοντας απλά την ώρα που θα παραδοθεί στα χέρια κάποιου ιδιώτη στο όνομα της ανάπτυξης. Έθεσαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και κατάφεραν να πάρουν ψήφισμα όπου περιγραφόταν η ελεύθερη χρήση των εγκαταστάσεων από τους πολίτες.
Στα εγκαίνια μάλιστα του νέου αυτού, αυτοδιαχειριζόμενου από τους πολίτες, χώρου παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Δήμαρχος, δημιουργώντας έτσι υψηλές προσδοκίες για την αρωγή του Δήμου, προσδοκίες που δυστυχώς ποτέ δεν επαληθεύτηκαν....

 

Οι παρεμβάσεις στο χώρο...

Από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε μια διαρκής προσπάθεια φροντίδας του χώρου και γίνονται συνεχώς έργα αναβάθμισης του με προσωπική εργασία των εθελοντών. Έγινε ανακατασκευή δύο κτιρίων για τη στέγαση των δράσεων της ομάδας, κατασκευάστηκαν αποδυτήρια για τους λουόμενους, έγινε η σήμανση του χώρου για ανάδειξη και προστασία του ενώ κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν σκεπάσματα σε επίκίνδυνα για τον κόσμο φρεάτια.

Με αγάπη και πολύ μεράκι ο χώρος βελτιώνεται συνεχώς...

Κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητες υποδομές για την ελεύθερη πρόσβαση ΑΜΕΑ στο χώρο, ας μην λησμονούμε και την γειτνίαση του χώρου με το ΠΙΚΠΑ Βούλας και το Σύλλογο Παραπληγικών, ενώ διάφορα γκράφιτι ομορφαίνουν τον χώρο χαρίζοντας του τη ζωντάνια που ταιριάζει σ' έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο...

Όμορφα γκράφιτι δίνουν στο χώρο τη ζωντάνια που απαιτείται...

Στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας γίνεται καθημερινός καθαρισμός από εθελοντές της ομάδας των χώρων της παραλίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται εβδομαδιαίος καθαρισμός. Τοποθετήθηκαν κάδοι στο σύνολο του χώρου για την ευκολότερη συλλογή των απορριμάτων, ενώ γίνεται συνεχής καθαρισμός των χώρων και των διαδρόμων από την άμμο της παραλίας.
Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα που έθεσε στον εαυτό της η ομάδα των εθελοντών είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών στον τομέα της καθαριότητας της παραλίας. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε μέλος της συλλογικότητας, στόχος είναι να γίνει συνείδηση σε όλους η διατήρηση της καθαριότητας στις παραλίες μας.Για το σκοπό αυτό μάλιστα, πρόκειται να διοργανωθούν και αιφνιδιαστικά χάπενινγκς τα οποία θα καλούν τους λουόμενους να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καθαρισμού της παραλίας.


Η καθαριότητα του χώρου πρώτη προτεραιότητα των εθελοντών...

Χαρακτηριστικό είναι πως πολύς κόσμος περνάει τους εθελοντές καθαριότητας για υπαλλήλους του Δήμου, αναφέροντας τους τα παράπονα του για τη γενικότερη καθαριότητα στην περιοχή...
Ακόμη, τα μέλη τις συλλογικότητας ετοιμάζονται να ζητήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους των νερών στην παραλία μετά από σοβαρές υποψίες τους πως αγωγοί λυμμάτων από παρακείμενες ιδιοκτησίες έχουν υπερχειλίσει ρίχνοντας τα λύμματα στη θάλασσα. 

 

Ένας χρόνος γεμάτος από δράσεις και εκδηλώσεις...

Στο διάστημα που ο χώρος είναι αυτοδιαχειριζόμενος από τους πολίτες, πλήθος εκδηλώσεων φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις που με κόπο και πολύ μεράκι έφτιαξαν μόνοι τους οι εθελοντές. Προβολές κινηματογραφικών ταινιών με παράλληλη διοργάνωση συζητήσεων για επίκαιρα θέματα, μαθήματα, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, εργαστήρια, συναυλίες είναι μερικές μονάχα από τις πολιτιστικές δράσεις της ομάδας των εθελοντών.
Παράλληλα διοργανώνονται παζάρια αλληλεγγύης και συλλογικές κουζίνες, συγκέντρωση τροφίμων για απλήρωτους εργαζομένους καθώς και ενεργή συμμετοχή στην προστασία του Σαρωνικού, αποτελώντας έτσι τον δεύτερο πόλο δράσεων της συλλογικότητας, εκείνον της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στην ζωή του τόπου μας.
Δεκάδες πολίτες αθλούνται καθημερινά στους χώρους της ελεύθερης παραλίας, ανώ η ομάδα αυτοδιαχείρησης διοργάνωσε φέτος και το πρώτο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου.
Ενδεικτικό γεγονός της θέρμης με την οποία αγκάλιασαν οι πολίτες την πρωτοβουλία των εθελοντών ήταν ο δεκαπλασιασμός των επισκεπτών του Κάμπινγκ μέσα σ' ένα μόλις χρόνο.

Αθλητισμός και πολιτισμός μαζί...

Κορυφαία εκδήλωση στο χώρο της ελεύθερης παραλίας αποτέλεσε η φιλοξενία του ''αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ 2013", όπου πάνω από 25.000 πολίτες συμμετείχαν στο διήμερο της διοργάνωσης του. Εκδήλωση που έφερε και τη ρήξη των σχέσεων της συλλογικότητας με το Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με αφορμή την αποκομιδή των απορριμάτων. Ρήξη που βέβαια, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, έχει σαν κυρίαρχη αιτία την ίδια τη λειτουργία του μοντέλου της αυτοδιαχείρησης των Δημόσιων χώρων. Την πρόθεση δηλαδή μιας ομάδας ενεργών πολιτών να μετατρέψουν έναν εγκαταλελειμένο δημόσιο χώρο σε χώρο ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, μακριά από μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα και πέρα από τη λογική του κέρδους και της άμεσης ανταποδοτικότητας.


Η παραλίες είναι δημόσιο αγαθό και έτσι θα παραμείνουν...

Μάλιστα υπήρξαν και συλλήψεις τριών εθελοντών με την κατηγορία της παράβασης του Γενικού Οικοδομικού Κώδικα, για τα οποία έχει οριστεί τακτική δικάσιμος στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.
Παράλληλα με όλες τις δράσεις της, η συλλογικότητα διατηεί και ένα πολύ λειτουργικό και καλαίσθητο ιστολόγιο, όπου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί τόσο για τις δράσεις των εθελοντών όσο και δίαφορα άλλα ζητήματα ακτιβισμού.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι εθελοντές κατάφεραν σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αμοργού την παραχώρηση του Δημοτικού Κάμπινγκ Αμοργού για το διάστημα από 21 Ιουλίου έως τις 29 του ίδιου μήνα και τη δωρεάν λειτουργία του για αυτή την περίοδο με τη λογική της αυτοδιαχείρησης.

 

Το μοντέλο λειτουργίας...

Αμεσοδημοκρατικό είναι το μοντέλο διαχείρησης του χώρου που εφαρμόζει η ομάδα των εθελοντών, όπου όλες οι αποφάσεις που αφορούν οποιοδήποτε θέμα λαμβάνονται στην εβδομαδιαία ανοιχτή Συνέλευση με πλειοψηφία τουλάχιστον του 66% μεταξύ εκείνων που δικαιούνται ψήφου.
Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης που το επιθυμεί κατά τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στη Συνέλευση.

Τα πάντα αποφασίζονται στην ανοιχτή Συνέλευση...

Απώτερος σκοπός της συλλογικότητας είναι μια γενικότερη πολιτική παρουσία των πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ακτών, ενώ επιδίωξη των εθελοντών είναι ο χώρος στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας να αποτελέσει το μοντέλο για την αυτοδιαχείρηση ολόκληρου του Σαρωνικού.
Η συλλογικότητα έχει καθαρά διεκδικητικό χαρακτήρα και, υπό τον φόβο της πώλησης των πάντων στην παραλία Βούλας σε ιδιώτες μέχρι το Σεπτέμβριο, δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει για να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιαχέιρησης των δημόσιων χώρων και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες.

Η σύγχρονη τέχνη του δρόμου στην Ελλάδα της κρίσης, το γκράφιτι, βρίσκεταί παντού...

Όμορφοι , καθαροί χώροι, αποτέλεσμα της φροντίδας των εθελοντών...

Προσεγμένα κτίρια, δείγμα του τι μπορεί να πετύχει η αυτοδιαχείριση των δημόσιων χώρων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου