4 Αυγ 2013

Το 20ο Camping Antinazi zone - YRE στην Θάσο...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου το 20ο Αντιφασιστικό Camping της οργάνωσης "Antinazi Zone - YRE"...

 

Όταν ο ακτιβισμός πηγαίνει διακοπές...

Το νησί της Θάσου επέλεξαν οι διοργανωτές του 20ου Αντιναζιστικού Camping της πανευρωπαϊκής οργάνωσης "Antinazi Zone - YRE" ως τόπο φιλοξενίας των κατασκηνωτών που συμμετείχαν σε αυτό. Για 10 ημέρες, από την Παρασκευή 26/7 έως και την Κυριακή 4 Αυγούστου, το Δημοτικό Camping του Πρίνου στο νησί της Βόρειας Ελλάδας γέμισε με χρώματα, μουσικές και συλλογικές ευαισθησίες απ' όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Μια βόλτα στο Camping...


  Όμορφες συζητήσεις και κοινωνικός προβληματισμός δίπλα στο κύμα...


Θέματα όπως η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής απέναντι στην Eldorado Gold και τους χρυσοθήρες, η άνοδος του νεοναζισμού στη χώρα μας, τα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων και της ΛΟΑΤ κοινότητας, οι επιπτώσεις της κρίσης του καπιταλισμού και οι δομές αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση τους καθώς και το "μαύρο" στη Δημόσια Τηλεόραση είναι μερικά από τα θέματα που γέμισαν με προβλγματισμούς τους ακτιβιστές - κατασκηνωτές.


Μεγάλη η συμμετοχή στις συζητήσεις...

Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθούσε δημιουργικός διάλογος των πολιτών που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οδηγώντας το διάλογο σε πραγματικά υψηλά επίπεδα ποιότητας. Η συμμετοχή των κατασκηνωτών στις συζητήσεις ήταν τεράστια, ενώ και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές του camping άρχισαν, δειλά στην αρχή, να συμμετέχουν με όλο και περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτές.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν ένα από τα θέματα...

 Η αυτοδιαχείριση δείχνει το δρόμο...


Στο χώρο λειτούργησε αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο, ενώ σε περίοπτη θέση υπήρχε το αυτοσχέδιο βιβλιοπωλείο με πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέροντες τίτλους βιβλίων σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές.
Ακόμη, τα παιδιά των συμμετεχόντων στην κατασκήνωση πέρασαν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στον αυτοσχέδιο παιδότοπο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, συνδιάζοντας χαρά και δημιουργική απασχόληση.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις ήταν ανοιχτές για όλους, κατασκηνωτές και μη.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται "parking"αλλά δημιουργικό παιχνίδι...

Την όμορφη εικόνα της αντιναζιστικής κατασκήνωσης συμπλήρωναν τα διάφορα εγαστήρια που διοργανώθηκαν στο χώρο. Γιόγκα, χορός, πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, θέατρο, κατασκευές ήταν εκείνα που πραγματικά γέμισαν τις ώρες των συμμετεχόντων αφήνοντας τους μια γλυκιά γεύση που όμοια τους σπάνια συναντάς σε καλοκαιρινές διακοπές.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μόρφωσης...

 Στο χώρο μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο Νίκος από τη Θεσσαλονίκη, μέλος της οργανωτικής Επιτροπής του Camping, ενώ παντού γύρω μας υπήρχαν κατασκηνωτές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις εργασίες που ήταν απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του χώρου.

Λέμε όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία...

Στην αρχή οι κάτοικοι ήταν σφιγμένοι...


Λίγες μόλις ημέρες πριν το Camping, η Χρυσή Αυγή, θορυβημένη από τηω απήχηση που φαινόταν να έχει η διοργάνωση στους κατοίκους της περιοχής, επιχείρησε να δημιουργήσει προβλήματα με το μοίρασμα ανυπόγραφης ανακοίνωσης, η οποία προσπάθησε, με το γνωστό γελοίο και θρασύδειλο ύφος της και το παράλληλο κλείσιμο των γραφείων που διατηρεί στην περιοχή να ενισχύσει την προσπάθεια της για εκφοβισμό των κατοίκων...

Όταν στερεύουν τα επιχειρήματα, η ανωνυμία πιάνει δουλειά...

Η δραστική όμως στάση της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου αλλά και των υπολοίπων τοπικών φορέων που συμμετείχαν ενεργά στην διοργάνωση της κατασκήνωσης, λειτούργησε καυαλυτικά διαλύοντας κάθε σκιά στην τοπική κοινωνία.

Πατρίδα μας όλη η γη...

"Στην αρχή 'ηταν όλοι τους σφιγμένοι, όσο όμως μας γνώριζαν περισσότερο, ο μύθος γύρω από τους επικίνδυνους αναρχικούς κατέρεε και τελικά γίναμε όλοι μαζί μια παρέα", μας είπε ο Νίκος στην ερώτηση μας για την αντιμετώπιση τους από τους κατοίκους της περιοχής. Και πως θα μπορούσε βέβαια να ήταν διαφορετικά από τη στιγμή που η Θάσος πλήρωσε κι αυτή βαρύταυο τίμημα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής...

Ένα βιβλίο μπορεί να διώξει το σκοτάδι...


Όλη η γη μια γειτονιά...


Στην παρέα μας προστέθηκε ο Jango από το μακρινό Hong Kong, καθώς και παιδιά από την Τουρκία.
"Η Κίνα ζει κάτω από το βάρος μιας στυγνής δικτατορίας", ήταν το πρώτο που μας είπε ο Jango και κατέληξε λέγοντας πως είναι αληθινά εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα και τη δράση των Ελλήνων συντρόφων του. "Είμαστε έκπληκτοι από την έκταση της συμπαράστασης των συντρόφων μας από την Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα που παλεύουμε στην πλατεία Ταξίμ", συμπλήρωναν οι Τούρκοι κατασκηνωτές, οι οποίοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση του Camping.

Ο Jango παρουσίασε τη ζοφερή κατάσταση της χώρας του...

Υπόσχεση για το μέλλον...


Οι όμορφες διακοπές στο Camping έκλεισαν μ' ένα ολονύχτιο πάρτι δίπλα στο κύμα και όταν την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση έμπαιναν στο πλοίο της επιστροφής, ανανέωναν το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά σε κάποιο άλλο μέρος της χώρας μας. Το Hackademy Newz θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, γιατί απλά όπως ακριβώς έλεγε και το κεντρικό σύνθημα της κατασκήνωσης...

 Όχι φασίστες, όχι ρατσιστές σε πόλεις και σε γειτονιές!



Ούτε στη Θάσο, ούτε πουθενά...


Antinazi zone - YRE...


Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι "Σκουριές"...


Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα...


Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο αντίδοτο στο φασισμό...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου