20 Νοε 2013

Αντίσταση στην Αστυνομική βία. Μας αφορά όλους.

Στις 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη δύο σημαντικές συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομική βία. Οι διαδηλωτές ενώθηκαν σε μια μεγάλη κοινή πορεία που διέσχισε το κέντρο της πόλης, με πολύ παλμό και αγωνιστικότητα.
Η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία, προσπαθώντας να μην οξύνει τα πνεύματα και να παρουσιάσει ένα προφίλ σοβαρότητας και αυτοσυγκράτησης.
Δύο βασικά γεγονότα ήταν η αιτία αυτών των συγκεντρώσεων.

"Αρκετά με την αστυνομική βαρβαρότητα."



Η υπόθεση του Joan Andres Benitez.

O Joan Andres Benitez, δολοφονήθηκε στις 5 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του Καταλανικού σώματος (Mossos d' Esquadra). O πενηντάχρονος άντρας, κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Raval, επιχειρηματίας και ενεργό μέλος της gay κοινότητας της πόλης, καλεί την αστυνομία για μια διένεξή του με τρίτον. Όταν φτάνει η αστυνομία τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, ωστόσο, οι αστυνομικοί χωρίς σοβαρό λόγο (δεν έδειξε την ταυτότητά του) τον συλλαμβάνουν και ενώ είναι στο έδαφος προχωρούν στον άγριο, ομαδικό ξυλοδαρμό του. Λίγες ώρες μετά, ο άντρας πεθαίνει.

"Είμαστε όλοι ο Juan Andres"

Η αυτοψία του ιατροδικαστή είναι αμείλικτη, πρόκειται για καθαρά δολοφονική επίθεση. Ωστόσο, η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι ήδη κυκλοφορούν βίντεο στο διαδίκτυο, στα οποία είναι ολοφάνερη η απρόκλητη και αναίτια βία των οργάνων της τάξης.
Εβδομάδες αργότερα, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής κι αφού έχει ήδη αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα η αστυνομική βία και τρομοκρατία στο Raval,  ασκείται τελικά δίωξη σε οκτώ αστυνομικούς για ανθρωποκτονία, βασανιστήρια και παρεμπόδιση της δικαστικής έρευνας. Στη διάρκεια της προανάκρισης, η αστυνομία αρνήθηκε να πάρει καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες και σε ορισμένες περιπτώσεις "σύστησε" στους γείτονες να σβήσουν τα βίντεο που είχαν για το συμβάν.
Οι κάτοικοι του κέντρου της Βαρκελώνης ζητούν σεβασμό στη διαφορετικότητα, αξιοπρέπεια και απαιτούν να μπει τέλος στην κρατική αυθαιρεσία και την ατιμωρησία της αστυνομίας.



Η υπόθεση της Ester Quintana.

H Ester Quintana είναι μια μικροκαμωμένη νεαρή γυναίκα. Ακριβώς πριν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε μέρα γενικής απεργίας, η αστυνομία για να απωθήσει και να διαλύσει το πλήθος πυροβολεί με λαστιχένιες σφαίρες. Η Ester βάλλεται καταπρόσωπα και χάνει το μάτι της.


Γιγαντοαφίσα που κολλήθηκε στην πρόσοψη εμπορικού καταστήματος. 

Ο σοβαρός τραυματισμός της δεν είναι ο μόνος. Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές έχουν χάσει τα μάτια τους τα τελευταία χρόνια, λόγω της χρήσης αυτών των σφαιρών στη διάρκεια μαζικών, λαϊκών κινητοποιήσεων. Η καμπάνια "ojocontuojo" και η οργάνωση "Stop Bales de Goma" ("Stop Rubber Bullets") επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να πιέσουν πολιτικά ώστε να απαγορευτεί η χρήση αυτών των όπλων, καθώς όχι μόνο ακίνδυνα δεν είναι, αλλά μπορεί να προξενήσουν βαριές σωματικές βλάβες ή/και θάνατο.
Η Ester Quintana πέρα από τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων, συνεχίζει να συμμετέχει με γενναιότητα σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας το σοβαρό ζήτημα των ορίων της αστυνομικής βίας.


"Ποιός θα μας προστατέψει από την αστυνομία?"


Ένα ζήτημα που είναι οπωσδήποτε διεθνές, αναλογιζόμενοι ότι και στη χώρα μας άν και (επισήμως) δεν χρησιμοποιούνται λαστιχένιες σφαίρες, έχουμε παρόμοιους τραυματισμούς (περίπτωση Κυπραίου, αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι) χωρίς οι πολίτες-θύματα να έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα.


http://www.ojocontuojo.org/
http://www.nolosrompas.org/en/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου